Follow Us

Tuesday 21 August 2018

Resepi Sambal Ikan Bilis Petai Sedap

Salam semua pembaca. Kali ni saya nak share satu resepi mudah gerenti sedap yang boleh jadi pembuka selera. Kalau ada lauk ni makan dengan nasi panas confirm boleh bertambah nasi. Lagi2 kalau letak kicap sikit. Fuhh sedap tak terkata.

Resepi yang saya maksudkan ni tak lain tak bukan resepi sambal tumis ikan bilis dengan petai. Sambal tumis ni tak kisah la ikan bilis ke udang or sotong kalau tambah petai memang lain macam sedap dia kan.
Jom tengok resepi mudah je saya nak share. Sapa2 pun boleh try masak. Insyaallah sedap.



Bahan-bahan:
- Ikan bilis (bersihkan)
- Petai (kupas dan basuh-ikut suka banyak mana korang nak)
- 2 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih dan sedikit belacan (tumbuk halus atau blend)
- 3 sudu besar cili boh
- Sedikit pes asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk/kisar sampai naik bau.
2. Masukkan cili boh. Tumis sampai pecah minyak dan cili garing.
3. Masukkan gula lebih kurang satu sudu besar.
4. Masukkan ikan bilis. Goreng ikan bilis sampai sebati dengan sambal. Insyaallah cara ni takkan buat ikan bilis korang liat. Kalau goreng dulu ikan bilis nanti akab jadi liat.
5. Tambah pes asam jawa. Letak air sikit untuk kuah. Then perasakan dengan garam.
6. Masukkan petai. Masak la sampai petai agak lembut. Agak2 je jangan lama sangat. Petai lebih sedap kalau rangup2 gitu kan.
7. Sesuaikan rasa. Kalau dah cukup rasa semua boleh la tutup api then hidang.

Siapp la resepi sambal tumis korang. Mudahkan. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment