Follow Us

Sunday, 25 February 2018

Resepi Ikan Bilis Tumis Cili Padi dan Petai


Resepi ni sememangnya my personal favorite. Haa sapa tak suka makan petai tu tak boleh la nk try ye. Tapi petai ni kalau makan dengan apa pun memang boleh jadi penambah selera kan. Saya suggest korang try masak ni memang sedap. Dah terbukti. Hihi.



Bahan-bahannya:

- Segenggam ikan bilis (rendam dahulu)
- Air asam jawa (agak2 dalam setengah cawan)
- Petai (bersihkan)
- Tomato potong dadu
- 1 biji bawang besar (hiris nipis)

Bahan tumbuk:
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji cili merah
- Cili padi ikut tahap pedas masing2
- Sedikit belacan

Cara-caranya:

1. Ikan bilis goreng sehingga garing.
2. Guna minyak goreng ikan bilis tadi, tumis bahan tumbuk sehingga pecah minyak dan masukkan air asam jawa.
3. Masukkan petai dan kemudian masukkan tomato.
4. Masukkan bawang besar yang dihiris nipis tadi. Kacau lagi sehingga bahan-bahan sebati.
5. Masukkan ikan bilis yang dah digoreng tadi. Kemudian perasakan secukupnya dengan garam dan gula.

Dah siap menu simple penambah selera ni. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment