Follow Us

Thursday, 22 February 2018

Resepi Sambal Udang Simple Tapi Sedap

Saya kalau nak masak sambal ni memang selalunya malas nak blend ciri kering bagai. Tengok mood jugak la selalunya memang guna cili boh. Orang kata kalau pakai cili boh, kurang kick sikit rasa dia. Yeke? Saya rasa sedap je. Rasa masing2 la kan. Tapi sapa yang tak nak berlama2 kat dapur tapi nak masak dapur, haaa boleh try resepi ni udang masak sambal ni.



Bahan-bahan:

- Udang ikut suka banyak mana, basuh bersih2, buang kepala and bahagian ekor sikit.
- 2 ulas bawang putih dan 2 ulas bawang merah (tumbuk lumat).
- 1 keping asam jawa or 1 sudu kecil asam jawa paste.
- Belacan (agak2 je, tak letak pun takpe).
- 3 sudu besar cili boh.
- Garam dan gula secukup rasa.

Cara-cara:

1. Panaskan minyak. Minyak kena banyak sikit untuk masak sambal ye. Tumis bawang yang dah tumbuk sampai naik bau.
2. Masukkan cili boh. Tumis hingga cili masak. Make sure cili masak betul2 baru sedap.
3. Masukkan gula. Kacau lagi sampai kaler merah dia dah cantik.
4. Masukkan asam jawa dan belacan. Saya memang suka letak belacan dalam sambal tumis. Tapi sapa tak suka tak letak pun takpe. Ikut suka korang k.
5. Perasakan dengan garam. Sesuaikan rasa dia k. Kalau agak pedas, boleh tambah lagi gula.
6. Masukkan udang. Masak hingga udang bertukar warna or sampai udang masak. Kalau suka boleh masukkan bawang besar hiris nipis atau hiris bulat time ni.
7. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment