Assalamualaikum to all readers. Hari ni saya nak share resepi sup ayam, my own version. Terbukti sedap dan senang je nak buat. Saya memang suka masak sup ayam ni sebab mudah anak pun boleh makan sekali. Tak payah nak masak asing2 untuk anak lagi kan.
Bahan-bahannya:
- Ayam (potong kecil dan bersihkan)
- 1 kiub pati ayam (kalau ayam sikit guna separuh kiub je nanti masin sangat)
- 2 ulas bawang putih (hiris nipis)
- 3 biji bawang merah kecil (hiris nipis)
- 1 biji ubi kentang (belah 4)
- Carrot (hiris panjang ataupun bulat - ikut suka)
- Sedikit daun sup atau daun bawang untuk hiasan
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
2. Bila dah wangi dan bawang sedikit layu, masukkan ayam. Kacau seketika sampai ayam berubah warna.
3. Masukkan kentang. Tambah air secukupnya.
4. Bila air dah mendidih, masukkan kiub pati ayam. Masukkan carrot.
5. Tunggu sampai air mendidih lagi dan masak la sampai ayam masak.
6. Perasakan secukupnya dengan garam. Saya dah tak letak garam sebab kiub pati ayam tu memang dah masin.
7. Taburkan daun sup atau daun bawang ikut citarasa masing2. Siap.
Mudah je kan. Makan dengan nasi letak kicap sikit tambah sambal belacan, woww memang selera. Selamat mencuba.
Monday, 5 March 2018
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment