Follow Us

Tuesday, 27 February 2018

Resepi Ayam Goreng Dry Chili (Resepi Ayam Goreng Cili Kering)

Resepi ni saya ambil dari facebook dulu2 ada la ramai orang share. Saya tengok macam sedap so saya pun try la buat. Memang sedap dan menjadi. Sapa2 yang tak tau nak masak apa dengan isi ayam kan, boleh try masak ni.



Bahan kuah:

- 1 biji bawang besar (bahagi dua, satu potong nipis, satu lagi potong baji/kasar)
- 2 ulas bawang putih (hiris nipis)
- 1 biji cili merah atau cili padi (hiris nipis)
- 5-10 tangkai cili kering (potong kasar)
- Sedikit daun kari
- Pes asam jawa (setengah sudu kecil)
- 1 sudu besar sos tiram, 1 sudu besar sos cili dan 1 sudu besar sos tomato (satukan dalam mangkuk)

Bahan ayam:

- Isi ayam (potong dadu)
- Sebiji telur
- Tepung goreng ayam (tepung serbaguna) **Kalau tak ada boleh guna tepung gandum je

Cara-caranya:

Ayam:

1. Masukkan telur dalam mangkuk ayam. Kacau sampai sebati dan ayam bersalut telur.
2. Celupkan ayam dalam tepung goreng kemudian goreng sampai ayam masak dan rangup.
3. Toskan ayam.

Cara masak kuah:

1. Guna minyak goreng ayam tadi, tumis cili kering dengan daun kari sampai naik bau.
2. Masukkan bawang besar (yang hiris nipis), bawang putih dan cili padi.
3. Kemudian masukkan semua sos. Kacau rata sampai naik bau. Tambahkan sikit air jangan sampai terlalu kering.
4. Masukkan pes asam jawa. Kacau lagi. Agak2 kuahnya jangan sampai terlalu pekat atau terlalu cair.
5. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
6. Lastly, masukkan bawang potong baji tadi dengan ayam yang dah siap goreng. Kacau sampai semua kuah dah salut ayam.

Siap la resepi ni. Memang sedap. Boleh cuba kalau dah tak tau nak masak apa dengan isi ayam.

No comments:

Post a Comment