Saya nak share resepi udang goreng kunyit simple je versi saya. Saya buat yang berkuah sikit baru sedap makan dengan nasi tak kering sangat kan.
Bahan-bahannya:
- Udang potong sikit kat kepala dan bahagian ekor (bersihkan dan gaul dengan garam dan kunyit)
- 1 biji ubi kentang (hiris nipis macam bentuk wedges)
- 1 biji cili merah (hiris nipis)
- 2 ke 3 biji cili padi (ketuk) **kalau tak nak pedas tak payah letak k
- 1 biji bawang besar (hiris nipis)
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan udang dan goreng sampai udang tukar kaler (jadi merah2).
2. Masukkan ubi kentang. Kacau sampai sebati.
3. Tambahkan sedikit air untuk kuah (kalau nak kuah banyak letak banyak sikit air).
4. Perasakan dengan garam secukup rasa. Biar kuah mendidih.
5. Bila dah mendidih, masukkan bawang dan cili.
Siap dah sedia untuk makan. Senang je kan resepi ni. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment