Follow Us

Friday, 13 April 2018

Resepi Sambal Udang Petai Gerenti Sedap

Kalau masak petai confirm boleh bertambah nasi makan tau. Dia ibaratkan macam pembuka selera jugak la. Petai ni pun kalau orang dulu2 dia buat sebagai ulam. Orang tua2 kata petai ni la salah satu rahsia awet muda. Haaa sapa tak mekan petai tu tak boleh nak buat apa la kan.

Kali ni saya nak share resepi sambal udang petai yang confirm sedap ni. Yang penting resepi saya ni simple je. Bahan2 pun tak banyak. Jom tengok.



Bahan-bahan:

- Udang (dibersihkan)
- Petai (kupas kulit dan basuh-ikut suka banyak mana korang suka)
- 2 sudu besar cili boh (saya malas nak blend cili kering, kalau rajin boleh guna cili kering yang sendiri blend)
- 2 ulas bawang besar & 2 ulas bawang putih (tumbuk halus)
- 1 biji bawang besar (hiris bulat)
- Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak, tumis bawang yang dah tumbuk halus tadi sampai garing.
2. Masukkan cili boh. Masak sampai cili boh garing dan pecah minyak. Tambah air sikit. Air tambah sikit je dulu. (kalau suka boleh jugak  masukkan belacan sikit time ni).
3. Bili dah pecah minyak, masukkan garam dan gula secukup rasa. Boleh tambah air lagi sapa yang suka kuah banyak.
4. Masukkan petai. Kacau sebati. Then masukkan udang plak. Udang tak payah masak lama2 sangat nanti keras tak sedap.
5. Gaul semua sebati, kalau rasa semua dah ok, boleh la tutup api dan hidang. Siapp.

No comments:

Post a Comment