Follow Us

Thursday, 7 February 2019

Resepi Terung Goreng Berlada - Sangat Sedap dan Mudah

Sebenarnya saya ni memang tak pernah makan sayur terung pun masa dulu-dulu tu. Tapi lepas kawin, suami saya suka dengan sayur terung ni. So bila makan kat kedai tu rajin jugak la saya ni try rasa kan. Tak sangka pulak rasa dia kena dengan tekak ni ha. Pastu mula la belajar masak terung sendiri. Memandangkan suami pulak suka kan, ada time dia request suruh masak untuk dia.


Ada few masakan yang orang selalu masak terung ni. Ada yang buat terung masak kicap, ada jugak yang buat gulai terung. Tak pun bakar je macam biasa makan dengan sambal belacan, kira macam ulam la kan. Tapi so far rasanya yang paling sedap kalau masak terung goreng berlada ni la. Memang kick sangat haa. Makan dengan nasi panas boleh bertambah-tambah. Hihi.

Untuk sapa-sapa yang tak sure nak potong macam mana terung ni, saya share sikit la cara senang je. Terung tu korang potong sikit bahagian kepala dengan hujung dia. Then belah dua dari atas sampai bawah. Pastu potong la serong-serong dari situ ikut besar mana yang korang suka. Jangan kecik sangat jangan besar sangat. Bagi ngam je k. Pastu basuh and cuci je bersih-bersih.

Jom tengok cara nak masak terung goreng berlada ni.

Bahan-bahan:

Terung
- 4 biji terung saiz sederhana (bersihkan dan potong kecik-kecik)
- Lumur dengan garam sikit, then goreng sampai lembut

Bahan blend/tumbuk (saya malas, so saya blend je)
- 2 biji bawang merah saiz sederhana
- 3 ulas bawang putih
- Sedikit ikan bilis
- Sedikit belacan
- 4 biji cili merah
- 5 biji cili api (ni ikut suka la kalau korang suka pedas letak la banyak)
**Blend semua ni

Bahan lain-lain:
- Air asam jawa (agak-agak rasanya)
- Garam dan gula

Cara-caranya:

1. Terung yang dah goreng tu, toskan dan letak tepi dulu. Guna kuali yang sama, kurangkan minyak sikit kalau minyak terlampau banyak.
2. Tumiskan semua bahan blend tadi sampai garing dan naik bau.


3. Masukkan air asam jawa sikit. Kacau lagi.
3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Ikut selera masing-masing.
4. Masukkan terung yang dah goreng tadi. Gaul semua sampai sebati.


5. Siap. Tutup api dah boleh hidang dah.

Mudah je kan nak buat ni. Insyaallah menjadi. Selamat mencuba k semua.



No comments:

Post a Comment