Follow Us

Sunday 29 March 2020

Resepi Sotong Bakar Sos Thai - Sedap dan Menyelerakan

Hi guys.

Ok resepi kalini memang inspired by the one and only Khairul Aming. Tengok kat IG dia la ni. Macam mudah je nak buat kan. So saya pun give it a try la. Ok memang senang sangat nak buat sebab tak ada guna banyak teknik masak pun. Nak buat sos thai tu pun tumbuk je and gaul tekniknya. Mudah kan. So jom la tengok resepi ni.



Bahan yang diperlukan:

- Sotong (of course la kan) just basuh and cuci bersih. Saya potong kecik sebab senang nak makan. Kalau tak just kelar je kat bahagian sotong tu kalau korang masak seekor terus macam tu. 

Bahan untuk sos thai:

- Cili padi (ikut tahap kepedasan masing-masing, saya guna dalam 8 tangkai)
- 3-4 ulas bawang putih
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos ikan
- 3 biji limau nipis (nak ambik jus je)
- Daun ketumbar - cincang halus) 
- Gula dalam 3 sudu besar
- Garam (jika perlu-sebabnya sos ikan dengan sos tiram tu dah masin)

Cara memasak:

Sotong:
1. Masukkan sotong dalam periuk tanpa minyak. Then masakkan sotong tu sampai la masak and kecut. Biar semua air sotong tu keluar. Dah masak sotong boleh la angkat ke dalam pinggan.

Sos thai:
1. Tumbuk cili padi dengan bawang putih sampai halus.
2. Bila dah halus, masukkan dalam bekas, tambah sos tiram, sos ikan, gula dan jus limau nipis. Gaul semuanya sekali sampai sebati.
3. Bila dah cukup rasa semua, masukkan daun ketumbar. Gaul dan sebatikan lagi.

Dah siap sos thai tu, boleh la korang tuangkan kat sotong yang dah masak tadi tu. Mudah je kan. Kalau tak nak campur sekali boleh je asingkan sos dengan sotong. Nak makan baru ambik and cicah. Pun boleh. Ikut selera masing-masing kan.



Selamat mencuba semua.

No comments:

Post a Comment