Follow Us

Wednesday 1 April 2020

Resepi Ikan Tenggiri Masak Asam

Hi guys. Saya nak share satu resepi berkuah untuk masakan ikan yang sangat mudah je nak buat. Kalau korang baru belajar masak pun insyaallah jadi. Ikan tenggiri ni macam-macam jenis masakan pun boleh je kalau nak masak kan, cuma yang ni kali ni saya nak share resepi untuk masak asam guna ikan tenggiri. Kalau masak asam ni, jangan lupa ikan tu kena la digoreng dulu. Mungkin ada jugak yang masak asam tanpa goreng dulu ikan ni, tak tau la ikut selera masing-masing kan. Tapi pendapat saya mungkin pelik sikit rasanya kalau kita tak goreng dulu ikan before masak dengan kuah ni. Jom la tengok je terus cara nak buatnya.



Bahan-bahan:

- Beberapa ketul ikan tenggiri (gaul garam kunyit then goreng dulu hingga masak)
- 1 biji bawang besar - hiris nipis
- 2 ulas bawang putih - hiris nipis
- Sedikit halia - hiris nipis
- 1 tangkai cili merah & cili padi - hiris nipis
- Air asam jawa
- Garam & gula secukup rasa

Cara-cara:

1. Panaskan kuali, tumis bawang-bawang sampai naik bau.
2. Masukkan air asam jawa secukupnya. Kalau suka kuah banyak sikit, boleh la banyakkan air asam jawa ni. Saya guna pes asam jawa adabi dalam satu sudu kecil, then tambah air.
3. Bila kuah dah mendidih, baru la masukkan ikan dan cili merah. Perasakan la dengan garam dan gula secukup rasa.

Dah siap boleh la tutup api dan hidang. Kalau makan lauk macam ni dengan nasi panas memang sedap. Boleh menambah nasi. Hihi.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment