Follow Us

Sunday 19 April 2020

Resepi Sambal Sotong dan Petai - Sangat Sedap

Hai guys, kali ni saya nak share menu sambal sotong campur petai. Saya suka makan petai especially campur dengan sambal. Memang sedap kan. Boleh menambah nasi dibuatnya. Nasi panas-panas pastu letak kicap, wahhh kena sangat dengan sambal sotong petai ni.



Bahan tumbuk halus:
- 1 biji bawang besar (saiz sederhana besar je)
- 2 ulas bawang putih
* boleh jgk nak tambah belacan tapi saya tak letak

Bahan lain:
- sotong dibersihkan dan dipotong kecil suka hati
- petai
- cili boh atau cili kisar
- garam gula secukup rasa
- sedikit pes asam jawa adabi

Cara nak masak:

1. First sekali panaskan kuali then tumiskan bahan tumbuk sampai naik bau harum semerbak. Best kan bau tumisan bawang ni dah sedap dh bau. Hihi.
2. Kemudian masukkan cili kisar dalam 3 sudu besar. Kacau and masak la sampai pecah minyak.
3. Then masukkan gula, garam and sedikit pes asam jawa. Adjust la rasa sampai secukup rasa k.
4. Kacau sampai sebati. Kemudian masukkan sotong dan petai. Tak perlu tambah air untuk kuah ye sebab sotong dah memang berair dah.
5. Masak sotong seketika. Siap.



Tak perlu masak sotong lama sangat sebabnya kalau lama sangat nanti sotong tu jadi liat bila makan. Tak best la kan. Padanan kaler merah sambal dan hijau sotong ni memang menarik. Lauk saya hari ni sambal sotong ni dengan sayur kacang buncis goreng dengan tempe.



Ok la selamat mencuba kawan-kawan.

No comments:

Post a Comment