Bahan-bahan:
- Isi ayam (potong kecil2)
- Carrot (hiris nipis)
- Tomato (saya guna tomato ceri -belah 2)
- 1 biji cili merah (hiris nipis)
- 1 biji bawang besar (hiris nipis)
- 2 ulas bawang putih (hiris nipis)
- 1 inci halia (hiris memanjang nipis)
- Sedikit sos tiram (1 sudu besar)
Cara-caranya:
1. Ayam yang dah di potong, gaulkan dengan garam dan kunyit, then goreng sekejap hingga garing.
2. Angkat dulu ayam dan ketepikan. Guna kuali yang sama, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga garing dan naik bau.
3. Masukkan carrot. Gaulkan sebentar.
4. Masukkan sos tiram dan tambah sedikit air (untuk kuah). Kacau dan masak hingga mendidih.
5. Masukkan ayam yang dah digoreng tadi. Gaul sampai sebati.
6. Masukkan tomato ceri, cili merah dan taburkan daun bawang untuk hiasan.
7. Perasakan secukupnya. Tak payah letak garam dah pun ok sebab sos tiram dah cukup masin.
8. Angkat dan boleh la dihidangkan.
Mudah je kan resepi ni. Yang bestnya kalau masak macam ni, anak pun boleh makan jugak sebab tak pedas.
No comments:
Post a Comment