Salam semua. Kalau sebut asam pedas ni mesti terkenang asam pedas melaka yang pekat lagi sedap tu kan. Kalau dapat makan asam pedas dengan nasi panas2 pastu tambah ulam dengan sambal beacan, perghh pasti terangkat kan.
Kalau korang pergi Melaka boleh try makan asam pedas yang famous kat sana antaranya asam pedas laksamana dan asam pedas pasar borong. Memang sedap. Dah basuh tangan pun melekat lagi bau dia kat tangan korang. Haa tu maknanya memang kaww la tu.
Kalau korang tak dapat pergi Melaka jangan risau, meh saya share satu resepi asam pedas melaka yang tak kurang powernya. Cuba la try insyallah jadi. Jom tengok bahan-bahannya.
Bahan-bahan:
- Ikan (tak kisah ikan apa yang korang suka-ikan kembung/tenggiri/siakap/etc)
- Cili kisar
- Bawang besar, bawang putih, belacan (kisar halus)
- Sedikit daun kesum
- Bunga kantan
- Serai (diketuk)
- Cili kisar
- Bawang besar, bawang putih, belacan (kisar halus)
- Sedikit daun kesum
- Bunga kantan
- Serai (diketuk)
- Air asam jawa
- Garam secukup rasa
- Garam secukup rasa
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau bersama serai.
2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi sampai naik bau.
3. Bila cili dah garing, masukkan air asam jawa lebih kurang secawan kecil. Agak2 untuk rasa masam secukup rasa. Boleh juga masukkan air.
4. Masukkan daun kesum. Perasakan dengan garam secukup rasa.
5. Bila kuah mendidih, masukkan ikan dengan bungan kantan. Masak sampai ikan masak. Kalau korang suka boleh masukkan bendi. Tapi saya tak letak.
6. Bila ikan dah masak boleh la dihidangkan.
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau bersama serai.
2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi sampai naik bau.
3. Bila cili dah garing, masukkan air asam jawa lebih kurang secawan kecil. Agak2 untuk rasa masam secukup rasa. Boleh juga masukkan air.
4. Masukkan daun kesum. Perasakan dengan garam secukup rasa.
5. Bila kuah mendidih, masukkan ikan dengan bungan kantan. Masak sampai ikan masak. Kalau korang suka boleh masukkan bendi. Tapi saya tak letak.
6. Bila ikan dah masak boleh la dihidangkan.
No comments:
Post a Comment