Jom tengok bahan-bahan:
- Petai (basuh bersih)
- Sotong (basuh dan hiris bentuk gelang)
- 3 sudu besar cili boh/cili kisar
- Sedikit pes asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan blend/tumbuk halus:
- 2 ulas bawang putih
- 2 biji bawang merah
- sedikit belacan
bahan tumbuk halus |
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend/tumbuk sekali dengan cili boh.
2. Biar lama sikit tumis sampai cili masak dan pecah minyak.
3. Kemudian masukkan gula terlebih dahulu. Biar sambal bertukar warna jadi merah pekat cantik.
4. Masukkan sedikit pes asam jawa.
5. Masukkan sotong. Masak sampai sotong masak. Kalau agal kering boleh tambah air sikit. Tapi jangan banyak sangat sebab sotong pn berair kan. Kalau terlebih air tak best sambal nanti.
6. Perasakan dengan garam. Kemudian masukkan petai. Biar sampai mendidih.
7. Kalau rasa semua dah cukup boleh la tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment